Wat wordt de vervanger van aardgas?

Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen over energietransitie

Nederland wil in 2030 49% minder en in 2050 zelfs 95% minder CO2 uitstoten. De winning van het Groninger aardgas stopt en het gebruik van fossiele energie moet drastisch omlaag, tot vrijwel nul in 2050. De ambities zijn torenhoog, maar hoe gaan we deze enorme uitdaging vormgeven in ons land? En waar moet je als bouwer naartoe werken?

Er zijn in Nederland meer dan 7 miljoen woningen die onder het mes moeten. Die hoeveelheden woningen komen niet allemaal in aanmerking voor een warmtepomp. Daarnaast zijn er, afhankelijk van het gebied, niet altijd kansen voor de aanleg en toepassing van warmtenetten. Wat dan wel? Die vraagt levert keuzestress op. Want hoewel alles begint met isoleren (en eindigt met opslaan), zijn er voor verwarmen, koken en warm tapwater wel heel veel verschillende smaken. Van groen gas, waterstof, zonnepanelen, zonneboilers, geothermie, een kachel die draait op afgewerkte koffie, infrarood, wind, waterkracht, warmteterugwinning, poep, restwarmte...

In het Bouw Idee Café van 21 december gaan we op zoek naar het winnende paard. Aan tafel namens team waterstof: René Wit (o.a. H2Planet). Gideon Goudsmit (o.a. Energiek Amstelveen) gaat voor energiepositief wonen, Ferry van Wilgenburg schuift aan namens de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie en Adrie Umans (Royal HaskoningDHV) komt onder andere vertellen over zijn plannen met restwarmte uit de Ketheltunnel. Kijken!

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Energie opwekken uit golven
08 december 2021

Energie opwekken uit golven

Flexibel beton van TU Delft

Hoe houden we het droog?
19 november 2021

Hoe houden we het droog?

Bouw Idee Café | Waarde van bouwen:

Bouwvakkers uitstervend ras?
03 november 2021

Bouwvakkers uitstervend ras?

Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen

Hoe zou het Nederland van morgen eruit kunnen zien?
26 november 2020

Hoe zou het Nederland van morgen eruit kunnen zien?

Congres Nu bouwen aan morgen

© Koninklijke Bouwend Nederland