Energietransitie in het regeerakkoord

Zon, wind, kernenergie, isoleren

De nieuwe regering heeft grote klimaat- en energieplannen. Een minister voor Klimaat en Energie, een klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro en... kerncentrales.

De regering blijft inzetten op hernieuwbare energiebronnen als wind op zee, zon-op-dak, aardwarmte, groen gas en aquathermie. Ook de productie en import van waterstof wordt opgeschaald, terwijl houtige biomassa gaat worden afgebouwd. Een klimaat- en energiefonds van 35 miljard euro, verspreid over de komende tien jaar, moet de huidige Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE++) aanvullen om de benodigde infrastructuur voor de hernieuwbare energie aan te leggen. Procedures voor de realisatie van nieuwe grootschalige energie-infrastructurele projecten gaan niet snel genoeg, erkent de nieuwe coalitie, dus ook daaraan wordt wat gedaan.

Nieuw is kernenergie: de kerncentrale in Borssele moet langer open blijven en het moet mogelijk worden gemaakt om twee extra kerncentrales te bouwen. Daarnaast komt er een langdurig Isolatieprogramma met commitment en middelen tot 2030. De hybride warmtepomp wordt daarbij op korte termijn als een goede warmteoplossing beschouwd. Op wijkniveau wil de coalitie blijven inzetten op warmtenetten. Op het gasnet komt een bijmengingsverplichting voor groen gas.

Gaat dit dan de energietransitie vlottrekken? We gaan het er dinsdag 21 december over hebben in het Bouw Idee Café. 

Gerelateerd nieuws

Bekijk al het nieuws
Wat wordt de vervanger van aardgas?
09 december 2021

Wat wordt de vervanger van aardgas?

Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen over energietransitie

Innovatie-uitvoeringsagenda
26 oktober 2021

Innovatie-uitvoeringsagenda

Graafmachine op waterstof
05 oktober 2021

Graafmachine op waterstof

Van idee naar uitvoering
10 januari 2022

Van idee naar uitvoering

Nuttige links om je innovatie te realiseren

© Koninklijke Bouwend Nederland