Innovatieversneller

Vraag | Launching customers, Investering, Samenwerking

Hoe maak je jouw organisatie aantrekkelijk voor de nieuwe generatie? Hoe speel je in op thema’s rondom circulariteit? Welke vaardigheden zijn hiervoor nodig en hoe leer je die aan? En welke rol spelen technologische ontwikkelingen als blockchain en robotisering in het meer circulair maken van de markt? Het antwoord hierop is door te innoveren, samen te werken en successen te delen.

Dat vraagt om anders denken én handelen. Daarom start Hogeschool Rotterdam met TIP Circulair, waarbij ingezet wordt op het ontwikkelen en onderhouden van een learning community. Wat verandert er voor beroepen in de Circulaire Economie en hoe kunnen we dat vertalen naar de beroepsprofielen? Tijdens de bijeenkomsten besteden we uitgebreid aandacht aan “Circular Skills” en hoe we die skills kunnen inbedden waardoor meerwaarde voor de student én de vakman ontstaat. De Hogeschool werkt hierin samen met de organisatie “Leren voor Morgen”.

TIP Community 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat organisaties niet alleen moeite hebben met het aantrekken van talent, maar ook met het behouden ervan. TIP Community gaat daar verandering in brengen, door  Bouwtoppers en Engineeringstalenten van gerelateerde organisaties één dag per week te laten sparren met talenten en stagiaires uit andere bedrijven. Dit alles met een gezamenlijk doel: Circulaire skills verder ontwikkelen voor nu en voor de toekomst. 

Opzet  

Het idee van deze community is dat (young) professionals van verschillende MKB-organisaties en studenten uit verschillende studierichtingen samen komen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Doordat zij 10 dagdelen verspreid over 20 weken bij elkaar komen, ontstaat een zogenaamde community waarin ze samen werken aan innovatie. Gedurende deze periode krijgen zij masterclasses en kennis over verandermanagement aangeboden in een dynamische leeromgeving. De studenten ervaren hun stage als een contextrijke omgeving, de (young) professional leert om te gaan met weerstand en krijgt vaardigheden voor innovatie in het eigen bedrijf aangereikt. Samen werken ze aan onderzoeksvraagstukken. In de logistiek en in de maakindustrie heeft deze manier van samenwerkingen al tot vruchtbare resultaten geleid. TIP Community heeft zelfs de logistieke parel 2019 in ontvangst genomen en was de organisatie achter dit concept finalist bij Promotor Award 2020.

Kennis en vaardigheden voor uw bedrijf

Kortom: TIP Circulair biedt kennis en vaardigheden om de Circulaire Economie verder te brengen. Brengt u ons verder? Wij zijn op zoek naar:

  • Geïnteresseerde bedrijven om vanaf september mee in gesprek te gaan.
  • Funding om de organisatie rondom de community te dekken, bij voorkeur voor een meerjarentermijn, zodat Circulair skills ingebed kan worden in het onderwijs en in het bedrijfsleven.
  • Bekendheid, zodat een deelname certificaat erkenning krijgt.

Heeft u interesse om te investeren in deze pilot of ziet u voor zichzelf een rol weggelegd als launching customer, neem dan contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze website.

Contact

TIP Circulair / Hogeschool Rotterdam
Cora Jongenotter
Telefoon: 06 2316 7711
E-mail: c.jongenotter@me.com

 

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers, Samenwerking
Matchmaking bij aanbestedingen

Matchmaking bij aanbestedingen

Efficiënt calculeren

De platformtechnologie van Calculatiepool helpt calculatiekosten te verlagen en slagingskansen te vergroten.

Vraag | Launching customers
RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement. Duurzaam en met unieke bouwtechnische eigenschappen.

© Koninklijke Bouwend Nederland