Duurzame modulaire bruggen

Vraag | Investering, Kennis, Launching customers, Samenwerking

Meren, plassen, rivieren, kanalen, grachten en sloten… Nederland is een waterrijk land. Maar ook een dichtbevolkt land, vol mensen die snel ergens heen willen of moeten. En dat betekent bruggen. Gangbare bruggen zijn veelal van niet-duurzame en niet-flexibele materialen gemaakt. Ze kosten bovendien veel geld en ontwerptijd en zijn niet aan te passen op een veranderend verkeersaanbod, of te verplaatsen bij een herinrichting. Pontiflex heeft het antwoord. Snel te plaatsen, aanpasbare, demontabele en verplaatsbare fiets-/voetgangersbruggen. Mooi, modulair en gemaakt van duurzame materialen: dubbel duurzaam.

Pontiflex-bruggen, dubbel duurzaam

Pontiflex-bruggen worden volgens een prefab modulair ontwerp gemaakt van duurzame, biologisch afbreekbare en/of herbruikbare materialen, zoals FSC-hout, gerecycled plastic, biocomposiet of geopolymeerbeton. De gepatenteerde brugdekmodules zijn op voorgespannen kabels, stangen of liggers geschroefd en vormen zo een rigide brugdek. De elementen zijn naar keuze voorzien van een antislipprofiel of een reguliere slijtlaag en kunnen los van elkaar worden vervangen. De bruggen zijn verplaatsbaar en zijn door TNO en Nebest grondig getest op stijfheid, sterkte, levensduur en duurzaamheid. Kosten voor ontwerp, bouw en onderhoud zijn minimaal. En wilt u het brugdek na verloop van tijd uitvoeren in een ander materiaal, dan kan dat probleemloos en tegen minimale kosten.

 

Grote markt

De mobiliteit in ons land neemt toe, zeker het fietsverkeer. Mede daardoor staat Nederland voor de opgave om 40.000 bruggen te bouwen in de komende 20 jaar. In Europa moet 70% van de bruggen de komende 10 jaar worden vervangen. En waarom dan niet kiezen voor op een oplossing die duurzamer, goedkoper, flexibeler en sneller is? De gemeente Wageningen is over de brug: in de Wageningse wijk Bellefleur-Pomona ligt in de zomer van 2020 een nieuwe, modulaire en maximaal circulaire fiets- en voetgangersbrug. En in het Sloterpark in Amsterdam-West komen twee nieuwe, modulaire en maximaal circulaire fiets- en voetgangersbruggen. Pontiflex-bruggen kunnen ook worden toegepast als loopbruggen binnen en tussen gebouwen.

Over Pontiflex

Duurzaamheid moet de samenleving beter maken, we kunnen niet anders. En uiteindelijk moet die duurzaamheid geld opleveren in plaats van kosten. Daarom blijven we zoeken naar manieren voor nog snellere op- en afbouw, nog betere, lichtere materialen en constructies, en naar kansen voor kostenverlaging. In 2021 willen wij zeven tot tien bruggen realiseren, daarna minimaal 20-25 fietsbruggen per jaar. We groeien op eigen kracht, maar gaan graag in gesprek met opdrachtgevers, kennispartners en investeerders.

Contact

Pontiflex
Ronald Smallenburg
Telefoon: 06 5141 5268
E-mail: ronald@pontiflex.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers
Bouwen met een ballon

Bouwen met een ballon

Creatief, snel, licht en duurzaam bouwen

Met de BetonBallon-bouwmethodiek® kun je snel en efficiënt bijzondere constructies en grote besparingen te realiseren.

Vraag | Samenwerking
Dun en superisolerend glas

Dun en superisolerend glas

Dun glas met hoge isolatiewaarde

Glas met een hoge isolatiewaarde én heel dun. Dat is FINEO vacuümglas. Zonder ontsierende dop voor vacuümevacuatie.

Vraag | Kennis, Launching customers
Streetview voor de bouwplaats

Streetview voor de bouwplaats

Compleet 3D-beeld van de bouwplaats op afstand

Maak zelf eenvoudig en snel een 360° beeld van de bouwplaats. Met OpenSpace heeft u altijd en overal inzicht in de voortgang.

© Koninklijke Bouwend Nederland