Een initiatief van Bouwend Nederland
Afbeelding Hybride mobiele hijskraan

Hybride mobiele hijskraan

Vraag | Launching customers

Bouwmachines veroorzaken circa 10% van de gezondheidsschade door vieze lucht. Daarnaast komen bij het stationair hoge NOx-emissies vrij. Maar de nieuwe SK487-AT3 City Boy van Spierings Mobile Cranes - de Tesla onder de hijskranen – rijdt en hijst emissie-vrij. Een belangrijke stap in het oplossen van de stikstofcrisis en bovendien een wendbare oplossing voor de binnenstedelijke omgeving. Kraanverhuur- en bouwbedrijven kunnen zo weer doen waar ze goed in zijn: bouwen.

Schone lucht en stikstof

Ze komen eraan: de emissie-eisen aan bouwmaterieel vanuit het Schone Lucht Akkoord. Overheden gaan eisen dat aannemers schonere machines gebruiken, via concrete eisen en gunningscriteria in de aanbestedingen. Daarmee moeten de negatieve gezondheidseffecten van vieze lucht in 2030 75% lager zijn dan in 2016.

Eerste hybride hijskraan ter wereld

Spierings Mobile Cranes, marktleider op het gebied van mobiele torenkranen, begon 10 jaar geleden met de ontwikkeling van een hybride hijskraan. En in maart 2020 zag de SK487-AT3 City Boy het licht: de eerste hybride mobiele hijskraan ter wereld, volledig in Nederland ontwikkeld en geproduceerd. “Een moment waar de hijs- en bouwwereld reikhalzend naar heeft uitgekeken”, zegt CEO Koos Spierings over de elektrisch rijdende en werkende kraan.

Compact, wendbaar, emissieloos

De SK487-AT3 is met 2,50 meter breedte en 13,08 meter lengte meest compacte kraan uit de Spierings productserie. De grondafmeting van de truck is zelfs minder dan 10 meter. De maximale afstempelbasis is 7.200 x 7.250 mm, ideaal voor stedelijk gebied dus. Ook handig: de SK487-AT3 is voorzien van een 3-in-1 cabine die fungeert als truckcabine, lift en kraancabine.

Systeem

Een elektrische synchroon motor drijft de 1e en 3e as van de onderwagen aan. De stroomvoorziening komt vanuit het batterijpakket of rechtstreeks van de dieselgenerator. Ook is er de mogelijkheid om hybride te rijden, waarbij beide energiebronnen worden gebruikt. De energie die vrijkomt bij het remmen, wordt teruggewonnen in de batterij.

Meer elektrisch hijsen

Inmiddels hebben we al meer dan 60 orders voor de kraan genoteerd. De behoefte aan een kleinere en emissieloze kraan is dus groot. We breiden de productrange daarom in 2020 uit met de SK597-AT4 eLift en SK1265-AT6 eLift. Deze nieuwe eLift modellen kunnen volledig emissieloos werken op de bouwplaats en zijn uitgerust met een Hybrid Upper Engine met PowerPack Technology. De kraan is voorzien van een elektrische en hybride modus en heeft een lithium accu om de vermogenspieken op te vangen. Zo is het mogelijk met ons volledig productgamma emissieloos te hijsen.

“Zes jaar geleden was de Tesla een doorbraak, nu kun je de weg niet meer op zonder er een tegen te komen. Dat moet met deze hijskranen ook gebeuren.” zei George Raessens tijdens de introductie van de City Boy. Wij gaan ervoor. Doet u mee?

www.spieringscranes.com

Contact

Spierings Cranes
Imke Michiels
Telefoon: 06 1508 6912
E-mail: imichiels@spieringscranes.com

Een initiatief van Bouwend Nederland
© Bouwend Nederland