Een initiatief van Bouwend Nederland

Stille, duurzame voegovergang

Vraag | Launching customers

Op bruggen en viaducten brengen we voegovergangen aan. Schagen Infra en Salverda Bouw doen dit in de vorm van de duurzame en geluidsarme Silent Joint®. De nieuwe variant van deze voeg is de Silent Joint Flex®, waarbij het bindmiddel van kunststof is, in plaats van bitumen. Met het kunststof bindmiddel zijn nog grotere verplaatsingen opneembaar.

Traditionele voegovergangen

Kunstwerken, zoals bruggen en viaducten, veranderen in lengte door temperatuurverschillen. In de zomer is een kunstwerk langer dan in de winter. Passerend zwaar vrachtverkeer zorgt er daarnaast ook voor dat een kunstwerk altijd in beweging is. Daarom brengen we flexibele voegovergangen aan. Een voegovergang neemt de lengteverandering op en voorkomt scheuren op de aansluiting met de weg.

Silent Joint®

Al vanaf 2006 voorzien we bruggen en viaducten van de Silent Joint®. Bij deze bitumineuze voegovergang zorgen spiraalveren voor een gelijkmatige verdeling van de spanning tussen de hoekprofielen. Hierdoor is het aanhechtingsvlak spanningsvrij. En er ontstaat geen schade in het hechtvlak tussen het asfalt en de voegovergang. Een bitumineuze voeg is veel stiller bij passerend verkeer dan een stalen voegovergang. We bouwen de Silent Joint® in onder licentie van het Zwitserse bedrijf RSAG Reparatur- und Sanierungstechnik AG.

Duurzame voegovergang

Uit testen van Rijkswaterstaat blijkt dat de Silent Joint® zeer goed bestand is tegen vervormingen. Het is de meest duurzame en geluidsarme voegovergang van Nederland. De levensduur op de zwaarst belaste snelweg van Nederland is meer dan tien jaar. Is de verkeersbelasting lager, dan kan de levensduur oplopen tot meer dan twintig jaar. Zo voorkomen we hoge onderhoudskosten en verkeersstremmingen. De Silent Joint® kan dilataties opnemen tot honderd millimeter en de inbouwlengtes zijn onbeperkt.

Nieuwe variant: Silent Joint Flex®

De nieuwe variant van de Silent Joint® is de Silent Joint Flex®. Hierbij passen we een kunststof bindmiddel toe dat we koud aanbrengen. Er ontstaat geen stof en rook én de inbouwsnelheid is hoog. De Silent Joint Flex® is ‘slanker’ dan de traditionele Silent Joint®. Dat komt door het nieuw ontwikkelde bindmiddel, dat na verwerking ook niet meer temperatuurgevoelig is. Omdat we de voegovergang snel monteren, zijn verkeersstremmingen van korte duur.

Voordelen Silent Joint Flex®

De Silent Joint Flex® heeft een aantal unieke eigenschappen:

  • Voeg is blijvend zeer geluidsarm;
  • Levensduur is zeer hoog;
  • Kan hoge dilataties opnemen (tot 100 mm);
  • Comfortabele overgang met het aansluitende asfalt;
  • Onbeperkte inbouwlengtes;
  • Eenvoudige en snelle reconstructie van een eventueel te vernieuwen deklaag;
  • Korte verkeersstremmingen (snel te monteren en te gebruiken).

Toekomst van de Flex-variant

De Silent Joint Flex® heeft inmiddels een Europese goedkeuring. Vanwege de hoge verkeersintensiteit in Nederland stelt Rijkswaterstaat nog hogere eisen aan voegovergangen. Op dit moment wordt de Flex-variant gevalideerd voor toepassing op kunstwerken van Rijkswaterstaat in Nederland.  

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de Silent Joint Flex®? We vertellen er graag over. Neem contact op met Ronald Diele, hoofd Advies, Onderzoek en Ontwikkeling bij Schagen Infra.

Kenmerken

Contact

Schagen Infra
Ronald Diele
Telefoon: 038 – 477 82 32
E-mail: r.diele@schageninfra.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers, Samenwerking
Bouwen met een app

Bouwen met een app

In de cloud

Met het platform Packhunt.io ontsluit White Lioness technologies de voordelen van parametrisch ontwerpen voor iedereen - zonder hoge investeringen in trainingen, servers of softwareontwikkeling.

Vraag | Launching customers
De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

PlasticRoad combineert oplossingen voor wateroverlast, emissies, plastic afval én slappe bodems. Een klimaat adaptieve en circulair geconstrueerde weg met een geïntegreerde tijdelijke waterberging en waterafvoer, alles opgebouwd uit modules van gerecycled kunststof.

Vraag | Launching customers
Controle over projectinformatie

Controle over projectinformatie

Topdata.nu is een teammanagement tool waarmee je alle data van een project op één locatie – in de cloud – overal tot je beschikking hebt.

Een initiatief van Bouwend Nederland
© Bouwend Nederland