Een initiatief van Bouwend Nederland
Afbeelding Luchtzuiverende oppervlakte-behandeling

Luchtzuiverende oppervlakte-behandeling

Vraag | Launching customers, Samenwerking

Verslechtering van de luchtkwaliteit is schadelijk voor de volksgezondheid en belastend voor de leefomgeving. Een zuivere lucht zonder giftige stoffen ligt met de Noxite-oppervlakbehandeling van Schagen Infra binnen handbereik.

Noxite zet stikstofdeeltjes om in onschadelijke stoffen

Dagelijks stoten het verkeer, de industrie en ook de huishoudens giftige en luchtvervuilende stoffen uit. Deze stikstofoxiden, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen, ademen we allemaal in en komen in het milieu terecht. Onze Noxite-oppervlakbehandeling bestaat uit natuurlijk granulaat met een coating van titaniumdioxide. Deze stof werkt als katalysator om, met behulp van de zon, de schadelijke stikstofdeeltjes om te zetten in onschadelijke stoffen. Deze onschadelijke stoffen komen vervolgens via regen en wind in de grond terecht.

Testfase

In de gemeente Ooststellingwerf ligt inmiddels de eerste weg in Nederland waarbij in de oppervlakbehandeling Noxite is verwerkt. Bij de voorbereiding van de steenslag is de Noxite-steenslag toegevoegd aan het reguliere afstrooimateriaal.

Uitvoeringswijze

Het aanbrengen van de Noxite-oppervlakbehandeling gaat op dezelfde wijze als het aanbrengen van reguliere oppervlakbehandelingen. Met een computergestuurde sproeiwagen brengen we de juiste hoeveelheid bitumenemulsie aan. De splitstrooiers verdelen de steenslag gelijkmatig, waarna we het geheel afwalsen. Na enkele dagen verwijderen we de losse, overtollige steenslag. De oppervlakbehandeling gaat zeven tot tien jaar mee.

Wat zijn schadelijke stoffen?

De innovatieve oppervlakbehandeling draagt in hoge mate bij aan de reductie van luchtvervuiling door schadelijke NOx-deeltjes uit de lucht. NOx is een verzamelnaam voor stikstofoxiden, waarvan de belangrijkste NO en NO2 zijn. NO ontstaat overal waar een brandstof met lucht wordt verbrand, zoals in verbrandingsmotoren van auto’s en vliegtuigen, cv-installaties en energie-installaties. Door Noxite in een oppervlakbehandeling te verwerken, wordt stikstof direct aan de bron omgezet in onschadelijke stoffen.

Positieve onderzoeksresultaten

Uit onderzoek van TNO is de werking van Noxite in dakbedekking positief beoordeeld. De conclusie is dat honderd vierkante meter Noxite-dakbedekking jaarlijks zoveel NOx uit de lucht kan zuiveren als een gemiddelde auto over 15.000 kilometer produceert. Op een wegoppervlak wordt minder Noxite-materiaal toegepast, maar er is veel meer oppervlak beschikbaar.

Meer informatie?

We vertellen u graag meer over de innovatieve Noxite-oppervlakbehandeling. Neem daarvoor contact op met Ronald Diele, hoofd Advies, Onderzoek en Ontwikkeling bij Schagen Infra.

Contact

Schagen Infra
Ronald Diele
Telefoon: 038 – 477 82 32
E-mail: r.diele@schageninfra.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers
De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

PlasticRoad combineert oplossingen voor wateroverlast, emissies, plastic afval én slappe bodems. Een klimaat adaptieve en circulair geconstrueerde weg met een geïntegreerde tijdelijke waterberging en waterafvoer, alles opgebouwd uit modules van gerecycled kunststof.

Vraag | Launching customers
Controle over projectinformatie

Controle over projectinformatie

Topdata.nu is een teammanagement tool waarmee je alle data van een project op één locatie – in de cloud – overal tot je beschikking hebt.

Vraag | Launching customers
Stille, duurzame voegovergang

Stille, duurzame voegovergang

De Silent Joint Flex® van Schagen Infra is een stille, duurzame voegovergang met een kunststof bindmiddel.

Een initiatief van Bouwend Nederland
© Bouwend Nederland