Een initiatief van Bouwend Nederland
Afbeelding De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

De nieuwste generatie duurzame infrastructuur

Vraag | Launching customers

Voorkom schade en overlast door klimaatverandering

De tijdelijke waterberging van PlasticRoad zorgt ervoor dat bij hevige regenbuien het water eenvoudig in de holle ruimte wegstroomt om op een natuurlijke manier in de bodem te infiltreren. Dankzij het extreem lichte gewicht van de elementen is de PlasticRoad bovendien bijzonder geschikt voor zettingsgevoelige bodems. En zorgt daarbij ook voor een vermindering van de bouwtijd met 70%.


de revolutie in duurzame, circulaire wegenbouw

De prefab elementen

De PlasticRoad bestaat uit circulaire en modulaire elementen van gerecycled kunststof. De bouwstenen zijn een topdek, onderconstructie en opdrijfprofiel. Een lijngootsysteem laat water via een overstort in de elementen wegstromen. Bij hevige regenval zorgen holle ruimtes in de onderconstructie voor de waterberging. Dit bevordert een gezonde waterhuishouding van de ondergrond. Het opdrijfprofiel voorkomt dat elementen opdrijven en poreus geotextiel zorgt dat water op een natuurlijke manier in de ondergrond infiltreert.

Het wegdek heeft een lichtgewicht topdek dat voorzien is van een slijtlaag voor voldoende stroefheid. Die slijtlaag voorkomt dat microplastics van de constructie vrijkomen omdat het kunststof geen direct contact heeft met de zon en het verkeer. Het topdek kan aan het einde van de minimale levensduur van 30 jaar eenvoudig vervangen worden dankzij de klikverbinding. De onderconstructie blijft in gebruik en heeft een verwachte levensduur van 50 jaar.

Nieuwe bestemming voor plastic afval

Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel van het plastic afval wordt nog steeds gestort of verbrand. In Europa keert slechts 7% gerecycled terug in kunststoftoepassingen.* De PlasticRoad geeft plastic afval (26 kg/m2) een hoogwaardig, tweede leven door het te recyclen en toe te passen in een weg.

Sneller, duurzamer, en Climateproof

De PlasticRoad kan tot 70% sneller worden aangelegd en gaat 2 tot 3 x langer mee dan een traditionele weg De PlasticRoad is bovendien de lichtste wegconstructie ter wereld met slechts 48 kg per m². Het is een volledig circulair product met gerecycled kunststof als grondstof. De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2-footprint (52 – 72%) en maakt het mogelijk om een hemelwaterriool en wegfundering uit te sparen. Zo is de PlasticRoad in staat om 300 liter per m² aan regenwater op te vangen, daarnaast wordt al het regenwater weer 100% geïnfiltreerd in de ondergrond. De PlasticRoad heeft een speciale coating die het vrijkomen van microplastics tegengaat.

Goed op weg

PlasticRoad heeft zich inmiddels bewezen in pilots in Zwolle en Giethoorn. Het eerste PlasticRoad-fietspad ligt aan de Deventerstraatweg in Zwolle. Het 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. Het fietspad is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.

PlasticRoad BV

Sinds begin 2020 is PlasticRoad BV een feit. De provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en de gemeente Giethoorn boden ons de kans om de PlasticRoad in de praktijk te toetsen op technische en economische haalbaarheid. Op basis van de resultaten uit de pilots, de doorontwikkelingen en potentie is besloten om PlasticRoad verder voort te zetten in een zelfstandige B.V. 

Plaats voor pilots

Vanaf 2021 wordt de PlasticRoad op industriële schaal geproduceerd en zijn wij klaar om de PlasticRoad op grote schaal te gaan uitrollen. Hiermee zijn wij in staat steden en openbare ruimte klimaatbestendig en circulair in te richten. Wij zijn op zoek naar opdrachtgevers die net als wij klimaatbestendig, circulair en toekomstbestendig willen bouwen. Heeft u projecten of locaties in die last hebben van wateroverlast, droogte, zettingen of met boven als ondergronds ruimtegebrek, dan kan de PlasticRoad de oplossing zijn. Wij onderzoeken graag met u of de PlasticRoad maatschappelijk gezien de beste keuze voor het project is.

bron: www.PlasticRoad.eu

Kenmerken

Contact

PlasticRoad
Anne Koudstaal
Telefoon: 06 - 5022 6418
E-mail: info@plasticroad.eu

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Een initiatief van Bouwend Nederland
© Bouwend Nederland