Beter coaten zonder chroom 6

Beter zonder chroom 6

Vraag | Launching customers

PREANO+ is een innovatief coatingsysteem waarbij pre-anodiseren en poedercoaten worden samengevoegd in één verticale lijn. Zo ontstaat een duurzame afwerklaag die de hechtingskracht en corrosiewering van chroom 6 zelfs overtreft.

Verticaal pre-anodiseren en poedercoaten in één lijn

Pre-anodiseren en poedercoaten in een

PREANO+ van Jonkman Coating en IJdema Coating is de uitkomst van de zoektocht naar een vervanger voor chroom 6. Via een uniek procedé beschermt PREANO+ aluminium tegen corrosie door pre-anodiseren. Geen chemisch proces waarmee een conversielaag wordt aangebracht, maar een elektrochemisch proces, waarbij een flinterdunne aluminiumoxide laag wordt gevormd met een open structuur. Deze wordt voorzien van een conversielaag als extra hechtingspromotor, en daarna direct afgelakt. Zo ontstaat de gewenste duurzame afwerklaag, bestand tegen de zoutsproeitest van duizend uur.

Verticaal lakproces

PREANO+ is geïntegreerd in een verticale laklijn, uniek in Nederland. In ons pand op bedrijventerrein Westermaat/De Veldkamp in Hengelo hebben wij een verticale installatie, waar we profielen tot 8 meter lengte kunnen behandelen – veertig stuks op 8 meter. De installatie is volledig geautomatiseerd en heeft twee poedercabines zodat bij een kleurwissel de andere cabine door kan met een opdracht. Als de profielen omhooggaan, herkent een cameraopstelling het profiel en zorgt voor de juiste hoeveelheid poeder.

Nooit meer filiforme corrosie

Na behandeling voldoen de profielen kwalitatief, arbo- en milieutechnisch aan de hoogste eisen. Het verticale lakproces voorkomt vervorming van de profielen en lakophoping in de pas- en klikvlakken. Minder problemen bij de gevelbouwer en minder faalkosten dus. De afwerkingslaag heeft een zeer hoge corrosiewerendheid, zodat filiforme corrosie definitief tot het verleden behoort. Belangrijk nu steeds meer gerecycled aluminium, dat vaak verontreinigd is, wordt ingezet.

Kortom, PREANO+ is de enige voorbehandelingsmethode die kan wedijveren met chromateren. Jonkman Coating en IJdema Coating zijn de eerste ter wereld met een Qualicoat certificering op verticale pre-anodisatie + poedercoating geïntegreerd in 1 verticale lijn

Duurzaam

Met PREANO+ kunnen we zonder Chroom 6, en dat is winst voor het milieu. Nog meer winst: via een koelinstallatie met warmteterugwinning op het dak wordt de warmte van het anodiseerbad via warmtepompen hergebruikt voor verwarming van de beitsbaden. Daarnaast heeft de oven, waar de profielen uitgehard worden bij een temperatuur van ca 190 graden, roterende toegangsdeuren waardoor een min of meer gesloten systeem is ontstaan.

Ruimte voor opdrachten

De eerste installatie is nu volledig operationeel. Binnenkort verhuizen de horizontale poederinstallaties en de natlakfaciliteiten naar de Lemerij in Hengelo. Dan komt er nog eens 7000 m2 bij. Genoeg ruimte voor iedereen die op zoek is naar een duurzame, snelle en voordelige poedercoating van ongeëvenaarde kwaliteit.

Contact

Jonkman Coating
Gerald Oude Nijhuis
Telefoon: 06 5361 4700
E-mail: Gerald.Oude.Nijhuis@jonkman-coating.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers, Samenwerking
Matchmaking bij aanbestedingen

Matchmaking bij aanbestedingen

Efficiënt calculeren

De platformtechnologie van Calculatiepool helpt calculatiekosten te verlagen en slagingskansen te vergroten.

Vraag | Launching customers
RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement. Duurzaam en met unieke bouwtechnische eigenschappen.

© Koninklijke Bouwend Nederland