Een gevel die je mag teruggeven

Stenen met gegarandeerde restwaarde

Vraag | Launching customers, Kennis

Begin 2021 introduceert Wienerberger een compleet nieuwe variant van de ClickBrick. De ClickBrick klikt, de naam zegt het al. En doordat hij ‘clickt’, zijn mortel en lijm niet nodig. Je kunt er dus alle kanten mee op want alles dat je ermee maakt, is demontabel en remontabel. Dankzij de compleet nieuwe service- en retournamegarantie kun je ze ook nog teruggeven, tegen een vooraf vastgestelde restwaarde.

Stapelen en ontstapelen

In de bouwindustrie is het droogstapelsysteem ClickBrick al jarenlang een bekende circulaire oplossing. Maar begin 2021 komt het altijd innovatieve Wienerberger met een sterk vernieuwde variant op de markt, ClickBrick Pure. Dit nieuwe systeem met keramische gevelstenen is een duurzame en efficiënte oplossing voor alle soorten gebouwen. De gevelbakstenen worden aan elkaar geklikt met behulp van clips waardoor ze gestapeld en ontstapeld kunnen worden. Het droogstapelsysteem is zowel inzetbaar bij woningen als bij commerciële - en overheidsgebouwen. De gevelstenen ademen, ze blijven mooi en beschermen de schil van een gebouw tegen alle weersinvloeden, van regen tot vorst. Heel aantrekkelijk dus want ze maken onderhoud overbodig en gaan heel lang mee. Ontwerpers werken er graag mee omdat ze architectonisch aantrekkelijke gevels vormen.

Restwaarde garantie

Wienerberger is zo overtuigd van de kwaliteit dat zij de retourname met restwaarde van ClickBrick garandeert. Inclusief alle relevante services zoals projectbegeleiding en advies op maat in iedere fase van het project. Vandaar: Brick-as-a-Service. Als een gebouw toe is aan vernieuwing of aangepast moet worden aan nieuwe eisen, neemt Wienerberger de ClickBricks terug. Het ‘statiegeld’ wordt vooral vastgesteld op basis van de restwaarde in de eerste dertig jaar. Dit is de overtreffende trap van circulair bouwen. Het systeem is natuurlijk zelf al demontabel en remontabel door de afwezigheid van mortel of lijm. Maar de cirkel wordt nu daadwerkelijk gesloten doordat de producten in een ander gebouw opnieuw gebruikt kunnen worden.

Een duurzame keus

ClickBrick past, zoals al gezegd, naadloos in de overkoepelende strategie van Wienerberger op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Constant wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving, zonder natuurlijke bronnen uit te putten en ecosystemen aan te tasten. 

Om een voorbeeld te geven, de grondstof voor de bouwmaterialen is klei uit onze uiterwaarden, een sediment dat meekomt met de rivieren en dat moet worden afgegraven voor de hoogwaterveiligheid. De afgraving dient dus een dubbel doel. Daarnaast richt Wienerberger zich op de verduurzaming van het gebruik van grond- en hulpstoffen, water en energie en het hergebruik van productie-uitval.  Ook zijn in het productieproces, in de afgelopen 25 jaar, tientallen procenten bezuinigd op energieverbruik en worden er schone en gezonde materialen gebruikt.

En er zijn nog meer voordelen:

  • het vertrouwde keramische gevelbeeld blijft behouden, zeker met ClickBrick Pure,
  • ook andere vaklieden dan de schaarse ervaren metselaars kunnen het verwerken,
  • het product kan onder alle weersomstandigheden worden verwerkt
  • de stenen zijn smaller en daarom zijn er minder transportbewegingen van en naar de bouw
  • er zijn minder materialen en minder afval op de bouwplaats en
  • de ClickBrick Pure heeft een maatvoering die past in bestaande standaarden.

Dus wil je samen met Wienerberger bouwen aan een circulaire toekomst. Neem dan contact met hen op. ClickBrick is de intelligente, circulaire totaaloplossing voor vrijwel alle gevels. En de retourname- en restwaardegarantie van Brick-as-a-Service sluit nu daadwerkelijk de cirkel.

Contact

Wienerberger BV
Stef van Ham - Product Manager Gevel
Telefoon: 06 1007 4009
E-mail: stef.van.ham@wienerberger.com

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers, Samenwerking
Matchmaking bij aanbestedingen

Matchmaking bij aanbestedingen

Efficiënt calculeren

De platformtechnologie van Calculatiepool helpt calculatiekosten te verlagen en slagingskansen te vergroten.

Vraag | Launching customers
RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement. Duurzaam en met unieke bouwtechnische eigenschappen.

© Koninklijke Bouwend Nederland