Gerobotiseerd bouwen

Vraag | Investering, Launching customers

AplusV solutions maakt industrialisatie en productisering in de bouwindustrie mogelijk door nieuwe processtrategieën, parametrisering en robotisering. Hiermee worden bouw- en ontwerpkosten drastisch verlaagd, de productiviteit en snelheid aanzienlijk verhoogd en worden er nieuwe (circulaire) bouw- en productiesystematieken gerealiseerd.

AplusV solutions bedient klanten in verschillende marktsegmenten (bouwproducten, gevelelementen, wandpanelen etc.) met de volgende passende oplossingen:

  • Bouwsystemen en platform strategieën
  • Parametrische processen
  • Robotica oplossingen (vanuit BIM)

Bouwsystemen en platform strategieën

Hoe ontwikkel je een bouwsysteem, zoals een gevelvullende wand, een prefab dakopbouw of zelfs een complete woning, dat door robots gemaakt kan worden? Door productgeoriënteerd denken en digitalisering te combineren. Zo kun je een grote variatie aan producten maken, die on-demand geproduceerd worden en de klant optimaal bedienen.

Door bouwsystemen als producten te zien kan er bij elke nieuwe versie een unieke woning worden gemaakt. Zo wordt de stap gemaakt van een bouwproject naar een bouwproduct. Om te komen tot een bouwproduct dat door robots gemaakt kan worden, worden de volgende stappen gezet:

  • Maken van roadmaps en procesanalyses
  • Gebruik van algoritmes bij berekenen van robotcodes
  • Bouwsysteem configureren en testen/simuleren

Succesvol robotiseren vraagt om nieuwe processen op het gebied van digitalisering, ontwerp en engineering, productie en supply chain management. AplusV solutions ondersteunt bouwers en ontwerpers hierin.Parametrische processen

Naast bestaande BIM-processen is het ook mogelijk parametrische ontwerpmethodes te combineren met gerobotiseerde productie. Door mass customization mogelijk te maken in de bouw faciliteert AplusV solutions de slag naar industrialisering. Dit doen ze door verregaande digitalisering en integratie van processen. Zo wordt op een grote schaal unieke vormvrije architectuur gerealiseerd, die geschikt is voor robotiserende productie. Unieke ontwerpen voor unieke locaties.

Slimme robotica oplossingen

Bouwen met robots is de toekomst. Sneller, veiliger en efficiënter produceren in geconditioneerde faciliteiten zorgt voor een productiviteitsgroei en het eindproduct voor de klant is van een hoger kwaliteitsniveau vergeleken met de traditionele bouw. Om ook in kleine productieopgaven te kunnen robotiseren is een slimme aansturing en productieopstelling van groot belang. Robotisering hoeft niet gepaard te gaan met grootscheepse veranderingen in de productiefaciliteit. Het is mogelijk om stapsgewijs manuele handelingen te automatiseren. Door slim te bepalen waar de robot het efficiëntst tot zijn recht komt wordt de meeste winst behaald.

Vanuit BIM en parametrische processen kunnen de volgende systemen worden aangestuurd:

○ Ondersteuning van bestaande BIM workflows met uitwerking naar robotica aansturing
○ Ondersteuning van industriële robot assemblage voor bouwsystemen van gebouwen
○ Ondersteuning van industriële robot 3D printing voor objecten en gebouwonderdelen
○ Ondersteuning van (CNC-)machine aansturing


Bouwers en partners gezocht

AplusV solutions zoekt innoverende (off-site) bouwers, leveranciers en ontwerpers die hun klanten sneller en efficiënter willen bedienen. Samen met de klant ontwikkelen zij toepassingen om zo koploper te worden op het gebied van robotica en digitalisering.

Meer weten? Kijk op de website van AplusV Solutions of de themapagina op LinkedIn.

Contact

AplusV solutions
Chris Aerts
Telefoon: 06 11 75 05 35
Email: chris@aplusv.solutions

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers, Samenwerking
Matchmaking bij aanbestedingen

Matchmaking bij aanbestedingen

Efficiënt calculeren

De platformtechnologie van Calculatiepool helpt calculatiekosten te verlagen en slagingskansen te vergroten.

Vraag | Launching customers
RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement. Duurzaam en met unieke bouwtechnische eigenschappen.

Vraag | Launching customers, Kennis
Een gevel die je mag teruggeven

Een gevel die je mag teruggeven

Stenen met gegarandeerde restwaarde

Je gevel teruggeven als het tijd is voor een nieuwe, tegen een vooraf overeengekomen tarief: Brick-as-a-Service.

© Koninklijke Bouwend Nederland