RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

Vraag | Launching customers

Beton, één van de meest gebruikte en veelzijdige materialen in de bouw. Maar ook weinig innoverend door de jaren heen. Het aandeel portlandcement in beton zorgt ervoor dat er bij de productie veel CO2 vrijkomt. Volgens SQAPE moet en kan dit anders: zij ontwikkelden RAMAC geopolymeerbeton, een beton op basis van alkali geactiveerde grondstoffen, dat zorgt voor een CO2-reductie tot 80%.

Sinds 2012 is SQAPE met de ontwikkeling van deze techniek bezig. Na gedegen onderzoek op laboratoriumschaal konden zij enkele jaren geleden de SQAPE-technologie succesvol inzetten voor prefab producten door licentiehouders onder de namen CERO en REDUTON. Dit maakte de weg vrij om het ook uit te rollen als betonmortel variant (readymix) onder de naam RAMAC. Na enkele kleinschalige projecten is RAMAC klaar om verder ingevoerd te worden in de betonmortel industrie.

RAMAC is vrij toepasbaar bij niet-constructieve toepassingen zoals wegverharding. Door uitgebreide constructieve en materiaal technische testen is het ook al toegepast in constructieve toepassingen zoals plaatfundaties, bedrijfsvloeren, fietsbruggen, keerwanden etc. Het aantal toepassingsmogelijkheden zal in de toekomst nog worden uitgebreid en vereenvoudigd.

Bijzondere (duurzame) eigenschappen

Naast de CO2-reductie heeft RAMAC een lage MKI waarde en onderscheidt het zich door de hoge chemische bestendigheid tegen bijvoorbeeld zuren en chloride. Daarnaast zorgt het lagere scheurrisico voor minder dilataties en heeft het een minimale (kalk)uitbloei. De goede hitte- en vuurbestendigheid en lage hydratatiewarmte hebben een positieve invloed op de constructie en verwerking. Verder is RAMAC volledig recyclebaar.

Wie is SQAPE

SQAPE is de joint venture van Cementbouw en Mineralz. Samen hebben zij deze techniek ontdekt, verbeterd en geïntroduceerd. Cementbouw is een gevestigde naam in de betonmortel industrie en Mineralz de expert op het gebied van recycling. De groep specialisten die zich met SQAPE bezighoudt ziet de toegevoegde waarde en de noodzaak om te innoveren om zodoende de klimaatdoelstellingen in 2030 te kunnen halen.

Partners gezocht

Geopolymeerbeton wordt algemeen gezien als meest kansrijke techniek om de gewenste CO2-reductie in de bouw mogelijk te maken. RAMAC maakt dit nu al breed beschikbaar in de markt. Door het uitvoeren van projecten zal deze techniek steeds meer geaccepteerd en gezien worden als volwaardig alternatief van cementbeton. SQAPE zoekt partners die meedenken en investeren om deze projecten te realiseren.

Meer weten? Bekijk de website van SQAPE, de website van RAMAC readymix of de themapagina op LinkedIn.

Contact

SQAPE B.V.
Industrieweg 15
5861 EK Wanssum
Jordi van Herel
Telefoon: +31655341151
Email: info@sqape.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers
Bouwen met een ballon

Bouwen met een ballon

Creatief, snel, licht en duurzaam bouwen met gewelfde vormen.

Met de BetonBallon-bouwmethodiek® is het mogelijk om snel en efficiënt bijzondere constructies en grote besparingen te realiseren. Creatief en duurzaam bouwen met gewelfde vormen.

Vraag | Samenwerking
Dun en superisolerend glas

Dun en superisolerend glas

Dun glas met hoge isolatiewaarde

Glas met een hoge isolatiewaarde, dat ook bijzonder dun is: dat is FINEO vacuümglas van AGC. Zonder ontsierende dop voor vacuümevacuatie.

Vraag | Kennis, Launching customers
Streetview voor de bouwplaats

Streetview voor de bouwplaats

Compleet 3D-beeld van de bouwplaats op afstand

Maak zelf eenvoudig en snel een 360° beeld van de bouwplaats. Met OpenSpace heeft u altijd en overal inzicht in de voortgang met foto’s, plattegronden, notities en koppelingen met bijvoorbeeld BIM.

© Koninklijke Bouwend Nederland