Emissieloos grondverzet

Verwisselbare accupakketten

Vraag | Kennis, Launching customers

Opdrachtgevers dagen ons uit emissieloos te werken. Voor klein grondverzet materieel zoals minigravers en trilplaten zie je dat leveranciers emissieloos aanbieden. Voor zwaarder grondverzet ontbreekt het aan geschikt materieel. Ploegam komt nu met zware elektrische grondverzetmachines, 24/7 inzetbaar dankzij verwisselbare accupakketten en ontwikkeld volgens de hoogste veiligheidsvoorschriften uit de automotive industrie.

Elektrische machines zijn niet nieuw. Maar een elektrische machine die concurreert met een ‘traditionele’ machine is uniek. De elektrische machines van Ploegam leveren eenzelfde dagproductie en efficiëntie als we gewend zijn. Zo maken ze emissieloos bouwen écht mogelijk.

Verwisselbaar accupakket

Chris Ploegmakers (directeur Ploegam): “De oplossing die wij samen met Staad (Doosan-dealer en -importeur) hebben ontwikkeld, is een elektrische machine met verwisselbaar accupakket. De elektrische machines zijn geschikt voor het zwaar grondverzet, zoals dijkverzwaring en natuurlijke herinrichting. Wij werken in (natuur)gebieden waar een laadpaal niet aanwezig is. Deze nieuwe lijn elektrische machines is daarom voorzien van verwisselbare accupakketten. Pakketten die snel en eenvoudig verwisselbaar zijn en voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Dankzij het verwisselbare pakket haalt de machine een volledige dagproductie of meer, en blijft de stilstand gedurende een werkdag beperkt tot 10 minuten voor het wisselen van het accupakket. De accupakketten zijn bovendien met andere type Doosan-machines uitwisselbaar, waardoor ze maximaal inzetbaar zijn.”

Logistiek 

Chris Ploegmakers gaat verder: “Als aannemer wil ik dat mijn machines de hele dag productief zijn. Naast de techniek kijken we daarom naar de logistiek; hoe zorgen we dat de machines snel en efficiënt van accupakket wisselen? We hebben een goed gestroomlijnd proces van wisselen en opladen van de accupakketten ontwikkeld, waardoor we continu door kunnen werken. Daarnaast zijn we in gesprek met energieleveranciers om ervoor te zorgen dat we oplaadpunten realiseren in de buurt van onze projecten, zodat we de accupakketten kunnen opladen met groene stroom."

Veiligheid 

Bij een elektrische machine heb je te maken met hoge stroomsterktes. Veiligheid is daarom het  belangrijkste punt. Chris vertelt: “De elektrische machine moet absoluut veilig zijn voor de gebruiker en de omgeving. De machines zijn gebouwd volgens de hoogste veiligheidseisen uit de automotive industrie. Ze zijn gecertificeerd volgens EMCR10 automotive, IP69. Die certificering stelt specifieke eisen aan het veilig werken met elektrische voertuigen door het wegnemen van elektrische gevaren. Het resultaat zijn absoluut veilige machines, die zelfs wanneer ze te water raken geen risico op elektrocutie opleveren.”

De volgende stap

Chris Ploegmakers: “Nu moeten we – opdrachtgevers, overheden – doorpakken. Wij hebben aangetoond dat emissieloos grondverzetmaterieel binnen negen maanden kan worden ontwikkeld, van initiatief naar werkende machine. We hebben een steen in het water gegooid. De reacties zijn positief en er is enorm veel interesse. We hebben laten zien dat techniek geen belemmering is. De investeringen in emissieloos materieel zijn – net als bij personenwagens – in het begin hoger dan materieel aangedreven met fossiele brandstof maar zullen dalen als er voldoende machines worden gekocht. Die hogere investeringen van de beginperiode kunnen we alleen terugverdienen als opdrachtgevers hiervoor willen betalen. Als de overheid serieus is met de eis van emissieloos werken dan moeten ze perspectief bieden. We hebben perspectief nodig dat opdrachtgevers bereid zijn om te betalen voor emissieloos bouwen. We moeten nu met z’n allen laten zien dat we daadwerkelijk kiezen voor duurzaamheid. Niet meer praten, maar doen.”

Contact

Ploegam
Marc Janssen
Telefoon: 06 - 1297 3302
E-mail: m.janssen@ploegam.nl

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Launching customers
Gevelbekleding van restafval

Gevelbekleding van restafval

100% circulaire gevelbekleding

Kerloc van Martens keramiek is een koud keramisch plaatmateriaal dat toegepast wordt als gevelbekleding. Biobased en 100% circulair.

Vraag | Launching customers, Samenwerking
Matchmaking bij aanbestedingen

Matchmaking bij aanbestedingen

Efficiënt calculeren

De platformtechnologie van Calculatiepool helpt calculatiekosten te verlagen en slagingskansen te vergroten.

Vraag | Launching customers
RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

RAMAC: een duurzaam alternatief voor betonmortel

Nieuwe generatie betonmortel

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement. Duurzaam en met unieke bouwtechnische eigenschappen.

© Koninklijke Bouwend Nederland