Bouwen met een ballon

Creatief, snel, licht en duurzaam bouwen

Vraag | Launching customers

Met de BetonBallon-bouwmethodiek® is het mogelijk om op eenvoudige en duurzame wijze bijzondere constructies te realiseren. Door een optimale afstemming tussen gebouwvorm, materiaal (beton) en de bouwmethodiek (ballon) wordt een enorme hoeveelheid materiaal en energie bespaard. Zo zijn efficiënte en prachtige constructies op economisch verantwoorde manier mogelijk. De gebogen vormen laten grote hoogten en overspanningen toe, en zijn breed inzetbaar in de woning-, recreatie-, infra en utiliteitsbouw.

Gewelfde vormen snel realiseren
Gewelfde vormen zijn een traditionele en ijzersterke bouwwijze. Om ze te realiseren zijn echter grote, zware en ingewikkelde tijdelijke ondersteuning en zwaar materieel nodig. Daarnaast is de gewelfde vorm ook nog erg bewerkelijk. BetonBallon maakt dit verleden tijd. Door het toepassen van de BetonBallon in combinatie met de techniek van het spuiten van beton (ten opzichte van storten), kan een resultaat worden verkregen dat sneller en met minder materiaal kan worden gerealiseerd.

Eenvoudig en snel proces
BetonBallon, de naam zegt het al, werkt met een ballon en beton. Vergelijkbaar met papier-maché, maar dan in het groot en met andere materialen. De techniek is simpel en snel: we maken een ballon, blazen die op, spuiten er beton overheen, laten het uitharden en laten de ballon weer leeglopen. We maken bij het ontwerp gebruik van het principe van de kettinglijn. De vorm die een hangende ketting aanneemt onder invloed van de zwaartekracht levert een zeer sterke constructie op als je hem uitvoert in beton. In die vorm kan het beton namelijk veel drukkrachten opnemen. De benodigde betondikte daardoor relatief klein. Bovendien zijn bijzondere vormen mogelijk zonder dragende muren, de boog draagt zichzelf. Door RWS is een positief advies afgegeven ten aanzien van het ontwerp en de toepassing van de methodiek.

Besparen op alles, behalve kwaliteit
De boogvorm is niet alleen mooi en sterk, maar maakt bovendien een forse besparing op materialen mogelijk. De constructieve schil kan veel dunner worden uitgevoerd, waardoor er tot 50 procent minder beton nodig is en tot 70 procent minder wapeningsstaal. Als logisch gevolg hiervan kan eveneens fors bespaard worden op onder meer transport naar de bouwplaats en op de kosten van de fundering. De besparingen van materiaal en energie in de gehele keten gerelateerd aan het bouwen zorgt voor een reductie van de CO2 uitstoot tot 60%.
Nog een voordeel van het werken met een ballon is dat de realisatie zeer snel gaat. Dat scheelt in de kosten. Daarnaast is winst te behalen als het gaat om de milieukostenindicator (MKI).

Meer doen met minder. Op deze manier geeft BetonBallon invulling aan duurzaamheid in de bouw.

Woningen
Door het toepassen van de BetonBallon-methodiek kunnen er op een betaalbare wijze unieke organisch vormgegeven woningen worden gerealiseerd. BetonBallon woningen kunnen over grote raampartijen beschikken wat samen met een vorm van het gebouw voor een uitzonderlijke beleving zorgt. De grote kolomvrije overspanningen die door de BetonBallon-methodiek worden bewerkstelligd, zorgen voor maximale vrije indeelbaarheid. Op dit moment is ons eerste woonhuis in aanbouw.

Naast de grote besparing die wordt verwezenlijkt op materiaal, zijn de BetonBallon constructies, door de grote kolomvrije overspanningen, multifunctioneel inzetbaar.


Utiliteitsbouw
De BetonBallon-methodiek kan ook worden gebruikt voor kantoren. Hiermee kunnen bedrijven zich onderscheiden met een zeer duurzaam gebouw die op vele manieren inzetbaar is. Door de grote kolomvrije overspanning is elke verdieping naar wens in te vullen, zonder rekening te hoeven houden met steunpilaren. BetonBallon ook geschikt voor onder andere: landmarks, duurzame hotels, (ondergrondse) parkeergarages, expositie/beleving ruimtes en andere bezienswaardigheden.

Tunnels en kunstwerken
Het concept van de BetonBallon kan echter ook worden toegepast voor fietstunnels, ecoducten, verkeerstunnels en multifunctionele dijklichamen. Tunnels kunnen naast de kettinglijn ook een ovale vorm hebben. Deze vorm benadert de optimale natuurlijke vorm voor het maximaal opnemen van krachten van buitenaf zonder te breken (denk aan een ei) en is daarmee zeer sterk. Een BetonBallon-tunnel levert een CO2-besparing op van 60 procent. Die waarden zijn gevalideerd door Rijkswaterstaat tijdens de realisatie van een onderdoorgang aan de westrand van Nieuw-Lekkerland op de wereld erfgoed-locatie Kinderdijk.

Kennis delen en uitbreiden
BetonBallon vindt het delen van kennis belangrijk. Daarom organiseren wij bijeenkomsten voor potentiële opdrachtgevers en andere geïnteresseerden en onderzoeken met ketenpartners continu hoe andere duurzame materialen en methoden verbonden kunnen worden aan de BetonBallon-bouwmethodiek. BetonBallon is op zoek naar meer (pilot)projecten om de techniek toe te passen.

Website: www.betonballon.nl

 

Gerelateerde innovaties

Bekijk alle innovaties
Vraag | Samenwerking
Dun en superisolerend glas

Dun en superisolerend glas

Dun glas met hoge isolatiewaarde

Glas met een hoge isolatiewaarde én heel dun. Dat is FINEO vacuümglas. Zonder ontsierende dop voor vacuümevacuatie.

Vraag | Kennis, Launching customers
Streetview voor de bouwplaats

Streetview voor de bouwplaats

Compleet 3D-beeld van de bouwplaats op afstand

Maak zelf eenvoudig en snel een 360° beeld van de bouwplaats. Met OpenSpace heeft u altijd en overal inzicht in de voortgang.

Vraag | Investering, Launching customers
Real-time inzicht in bouwplaatsbezoekers

Real-time inzicht in bouwplaatsbezoekers

Ditum geeft inzicht in wie er, op welk moment dan ook, op de bouwplaats aanwezig is. Maar daar blijft het niet bij. Ook urenregistratie en andere gerelateerde items zitten in het platform!

© Koninklijke Bouwend Nederland