Inspirerende voorbeelden

Welkom bij De Bouw Maakt het Slim! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo willen we ondernemers helpen om elkaar te inspireren en om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen.

de-bouw-maakt-het-slim-bermgras-thumbbp

Vermeulen Groep maakt waterstof uit bermgras

Vermeulen Groep heeft een grote stroom snoeiafval en bermgras. Wat een innovatief idee om hier elektriciteit of waterstof uit te halen.

Bekijk de video
thumbbp-4

Datagedreven onderhoud van utiliteitsbouw

Door het datagedreven aansturen van onderhoud aan gebouwen verbetert het leefklimaat en kan je kosten besparen. Hoe doe je dat precies?

Bekijk de video
thumbbp-3

Veel verantwoordelijkheid voor je medewerkers?

Toen Tom Roos directeur werd van Roos Groep, besloot hij medewerkers veel meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Dat pakt heel goed uit.

Bekijk de video
microsoftteams-image-4-2

Kunstgrasvelden die energie leveren

Sallandse United had een heel logische gedachte: als de zon schijnt, wordt een kunstgrasveld warm. Stel dat je die warmte kan oogsten zoals je met een zonneboiler doet…

Bekijk de video
sipspanelen-thumbsite

SIPS: snel en duurzaam bouwen

Met SIPS-panelen kan je snel en duurzaam bouwen. Hoe werken die panelen met een hoge isolatiewaarde?

Bekijk de video
spotr-thumbsite-1

Woninginspecties op hoogte

Logchies en de Alliantie besloten samen in zee te gaan met startup Spotr. Spotr gebruikt artificial intelligence (AI) om de staat van een gebouw te meten en te visualiseren.

Bekijk de video
thumbsite-7

GroenVeste: digitaal ontwerpen en bouwen

GroenVeste ontwerpt én bouwt prefab woningen, alle disciplines onder één dak. Daarbij benutten ze slimme digitale oplossingen zoals de VR-bril, 3D BIM en Buildify.

Bekijk deze innovatie
grindkernen-1200x675px

Grindkernen bij wegonderhoud

Fuhler Wegenbouw zocht de samenwerking met Geofix en Scholte om gemeenten bij wegonderhoud een alternatief voor grondverbetering te bieden: grindkernen.

Bekijk de video
thumbsite-6

Knaapen bouwt klimaatadaptief

Een groen, duurzaam en circulair dak dat én op 99% van de hellende corporatiedaken past én - met minimale voorbereiding - in één dag te monteren is?

Bekijk de video
thumbsite-5

Volledig emissieloos in 2024

Van der Zanden ziet verduurzaming als een mooie uitdaging. Samen met collega-bedrijven investeren ze volop in elektrisch materieel.

Bekijk deze innovatie
thumbsite-3

Rutte Groep maakt circulair beton

Rutte Groep ontwikkelde een installatie om circulair beton te maken. Alle elementen van het betonpuin worden geschikt gemaakt voor hergebruik in onder andere betonblokken, prefab kademuren en putten voor ondergrondse afvalcontainers.

Video bekijken
de-bouw-maakt-het-slim-aflevering-9-thumbsite

Slim voor je medewerkers zorgen

Toen Piet van de Raadt, van het later naar hem vernoemde VDR Bouwgroep, in 1983 met pensioen ging besloot hij het bedrijf aan de medewerkers te schenken en bracht de financiën onder in een stichting. De winst van VDR gaat terug het bedrijf in, om opnieuw te investeren of om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren. Slim bedacht.

Verder lezen
thumbsite-1

De Krom legt bestrating met robot

De Krom ontwikkelde samen met DeJongCeba een heuse straatrobot. Met deze robot willen de initiatiefnemers het vak van stratenmaker aantrekkelijker maken. Het werk wordt fysiek veel minder zwaar én het is - zeker voor de jongere generatie – leuk om zo'n grote, op afstand bestuurbare robot te bedienen.

Meer over deze innovatie
thumbsite

Circulair isolatieglas dankzij GSF

GSF Glasgroep heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam een methode ontwikkeld om oud isolatieglas uit elkaar te halen, te reinigen en vervolgens weer te isoleren. Zo kan ongeveer 70% van het isolatieglas dat zij demonteren, volledig circulair opnieuw worden ingezet. Een hele belangrijke ontwikkeling die hopelijk navolging krijgt van andere glasproducenten.

Meer over deze innovatie
thumbzonderbalkzonderplay

Asfalt zonder CO2-uitstoot

Abbink Boekelo Wegenbouw ontwikkelde Ecofalt, asfalt dat koud geproduceerd en verwerkt wordt. Dus geen gasverbruik en CO2-uitstoot meer bij productie. De minerale grondstoffen binden zich op plantaardige basis. De onder- en tussenlaag bestaan voor 90% uit secundaire grondstoffen. De fabriek draait inmiddels, dus laat de duurzame opdrachtgevers maar komen!

Bekijk deze innovatie
750x450-3dscannen

Heilijgers transformeert gebouw met 3D-laserscannen

Heilijgers maakte bij de verbouwing van een voormalig warenhuis gebruik van 3D-laserscannen. De scan maakte het mogelijk om tot op de millimeter nauwkeurig te meten en die gegevens ook uit te wisselen met bijvoorbeeld de constructeur, leveranciers en onderaannemers.

Zo werkt 3D-laserscannen
monitoren-kunstwerken-1

CT deBoer en de kunst van het monitoren

Civiele technieken deBoer ontwikkelt een monitoringssystemen met sensoren om beter inzicht te krijgen in de status van kunstwerken. De kunst is om deze data te vertalen naar logische gegevens waarop je besluiten kan nemen. Dat is waar ze nu opdrachtgevers mee helpen.

Zo werkt deze innovatie
vlas-2

Ooijevaar isoleert daken met vlas

Ooijevaar | Bevlogen Bouwers isoleert daken met het natuurproduct vlas. Bouwen met deze biobased grondstof is niet alleen goed voor de natuur. Het materiaal kan ook goed worden bewerkt. Ooijevaar werkt ook steeds vaker met biobased verf, experimenteert met houtbouw en focust op nieuwe mogelijkheden voor demontage & hergebruik van bouwmaterialen.

Kijk hoe Ooijevaar daken met vlas isoleert
versteegden-1

Versteegden bouwt circulair met toekomstige bewoners

Versteegden bouwt in Den Bosch 19 sociale huurappartementen met circulair bouwmateriaal. Het initiatief komt van de toekomstige bewoners. Zij verzamelen zoveel mogelijk materialen uit sloop- en renovatieprojecten. Zo bespaarde Versteegden op de gelamineerde spanten maar liefst € 130.000. Dat smaakt naar meer circulair bouwen!

Bekijk hoe Versteegden met circulair bouwmateriaal werkt
houtafval

Duinmaijer zit er warm bij door eigen houtafval

Duinmaijer heeft iets slims bedacht om zijn bedrijfspand te verduurzamen. Het bedrijf betaalde in 2016 zo’n € 1.000 per maand aan gas. Met de inzet van een biomassaketel op houtbriketten, geperst uit overgebleven houtmot, is de gasrekening nu nul. Tel uit je winst, zeker bij de huidige gasprijzen.

Bekijk hoe Duinmaijer houtafval hergebruikt
© Koninklijke Bouwend Nederland