Circulair isolatieglas dankzij GSF

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. GSF Glasgroep heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam een methode ontwikkeld om oud isolatieglas uit elkaar te halen, te reinigen en vervolgens weer te isoleren. Zo kan ongeveer 70% van het isolatieglas dat zij demonteren, volledig circulair opnieuw worden ingezet. Een hele belangrijke ontwikkeling die hopelijk navolging krijgt van andere glasproducenten.

Nederland wil in 2050 grondstoffenneutraal zijn. Hierover staan bindende afspraken in het Grondstoffenakkoord en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen wil zeggen: ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke grondstoffen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Voor circulair bouwen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Maak gebruik van wat er al is: gebouwen, herbruikbare componenten en materialen afkomstig van sloopprojecten.
  • Zijn er geen herbruikbare materialen of componenten beschikbaar? Gebruik dan hernieuwbare, natuurlijke materialen.
  • Gebruik alleen nieuwe bouwmaterialen als het niet anders kan. Kies bouwmaterialen met zo min mogelijk impact en gebruik er zo weinig mogelijk van. Maak het ontwerp zo, dat de woning en alle componenten lang mee gaan.
  • Bouw de woning zo dat na de levensduur van een woning (of component) alle materialen en componenten geschikt zijn voor hergebruik of hoogwaardige recycling.

Meer over circulair bouwen vind je op de website van het Lente-akkoord

Onderzoek hergebruikt isolatieglas HvA

GSF Glasgroep heeft hulp gehad van de Hogeschool van Amsterdam. De hogeschool Amsterdam is bezig met het project Elke ruit een tweede leven. Ook TU Delft is aangesloten bij dit project. Nu eindigt verouderd isolatieglas nog vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als je bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken. In het project Hergebruikt isolatieglas ontwikkelen onderzoekers en studenten van de hogeschool samen met bedrijven strategieën voor hergebruik van oud isolatieglas. Een overzicht van alle circulaire projecten binnen de HvA vind je hier.

Recyclen van glas

Vlakglas wordt door Vlakglas Recycling Nederland verzameld en daarna vervoerd naar vlakglasrecyclingbedrijven. Er komen alle mogelijke soorten vlakglas binnen, zoals draadglas, gelaagd glas, gekleurd glas en isolatieglas. Het recyclingbedrijf moet deze glassoorten eerst bewerken tot een eindproduct dat voor 100% uit puur glas bestaat. Het vlakglasafval moet dus worden ontdaan van strips, folies, ijzer en andere vervuilingen. Daarna wordt er nieuw glas van gemaakt.

Tip voor andere ondernemers

Maarten Rood: "Circulair ondernemen biedt naast een bijdrage aan een betere wereld ook commercieel een meerwaarde voor ons bedrijf. Mijn tip is dan ook, ga ervoor".

Over GSF Glasgroep

GSF Glasgroep is een familiebedrijf in Flevoland, dat al 33 jaar actief is in de glasbranche. Ze leveren onder andere aan woningcorporaties, aannemers en glasbedrijven. Er werken zo'n 50 mensen en het bedrijf is het eerste glasbedrijf ter wereld, dat circulair isolatieglas produceert. GSF Glasgroep brengt dit op de markt onder de naam isoMAX.

istock-944060494

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06 - 22 47 56 72 of mail via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Neem contact op!

In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen. Menu Netwerken laat zien op welke plekken je ideeën kan opdoen, testen en uitwerken.

© Koninklijke Bouwend Nederland