GroenVeste loopt voorop met digitaal ontwerpen en bouwen

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. GroenVeste ontwerpt én bouwt prefab woningen, alle disciplines onder één dak. Daarbij benutten ze slimme digitale oplossingen.

Prefab bouwen

Prefab bouwen is de trend om snel en duurzaam goede woningen te bouwen. De elementen worden van tevoren gemaakt en samengesteld in een werkplaats of timmerfabriek. Het grote voordeel hiervan is dat je onder geconditioneerde omstandigheden kan werken. Waar mogelijk worden robots gebruikt om zwaar werk te verrichten. Eerder stelde sectorspecialist Jan van der Doelen van ING al dat industrieel bouwen een hoge vlucht zal gaan nemen. De inzet van slimme technologie en digitale ondersteuning van het ontwerp- en productieproces spelen in die ontwikkeling een belangrijke rol.

3D BIM

Virtueel bouwen is een werkmethodiek waarbij alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund door een bouwwerk informatie model (BIM). Alle partijen die bij het bouwproces zijn betrokken, gebruiken dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt. Die informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel.

Om je stapsgewijs mee te nemen bij de BIM-implementatie zijn er publicaties en compactere stappenplannen beschikbaar: voor BIM binnen de onderneming en BIM in samenwerking met andere partijen. Je kan ook een training volgen via de Academy.

VR-bril

Als je de woning ontwerpt in BIM, dan is het een kleine stap om de toekomstige bewoners ook via virtual reality door hun nieuwe woning te laten lopen. Hiervoor hebben ze een VR-bril op en een game console in de hand. Bewoners hebben het gevoel dat ze écht in hun nieuwe huis staan, zo realistisch is het. Ze zien precies hoe ruimtes met elkaar verbonden zijn, en of dat naar wens is. Als nodig, is het BIM model zo aangepast. Zo'n virtuele bezichtiging vooraf voorkomt dus teleurstellingen achteraf.

Buildify

In de video komt Buildify ter sprake. Dit is het platform waarin GroenVeste al het 3D tekenwerk maakt en waar ze ook alle toeleveranciers toegang toe geven. Gebruikers betalen een bedrag per gebruiker, per maand. GroenVeste heeft het platform in eerste instantie voor eigen gebruik ontwikkeld, maar het is nu ook beschikbaar voor andere bedrijven. Het voordeel van dit platform is dat het een veelheid aan functionaliteiten aanbiedt, waarvoor je normaal meerdere portalen nodig hebt. Vraag een gratis demo aan.

Digitaal werken, kennis en inspiratie opdoen

Digitaal werken binnen je eigen organisatie en digitaal samenwerken met andere partijen in de bouwketen, wordt steeds belangrijker. Ook de inwerkingtreding van de Wkb per 1 januari 2024 stelt eisen aan de IT-inrichting. We helpen je graag op weg. Je vindt alle informatie en tools via deze themapagina.

Ook organiseren we in meerdere regio's contactgroepen digitalisering. Zo'n contactgroep biedt een vertrouwde omgeving om te sparren met collega-bouwbedrijven. Interesse? Zoek dan gerust contact met de verenigingsmanager van jouw regio.

Platform Build is een online community voor digitalisering van de bouw- en infrasector. Platform Build organiseert, in het noorden van het land, ook regelmatig bijeenkomsten over actuele thema's. Ook aansluiten? Ga dan snel naar Platform Build.

Samen Digitaal Veilig geeft je meer inzicht in veiligheidsrisico's en hoe deze te voorkomen. Medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo's en vragen. Via een automatische uitvraag zie je of je IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. Wees alert en ga aan de slag met Samen Digitaal Veilig.

Tip voor andere ondernemers

Arjan de Haan: "De toekomst van de bouw ligt in meer prefab bouwen, veel duurzamer bouwen met circulaire materialen en in het digitaliseren van de samenwerking in de keten".

Over GroenVeste

Deze onderneming in Staphorst ontwerpt én bouwt prefab woningen voor particulieren en is daarmee architectenbureau en aannemer in één. Ze hebben alle disciplines onder één dak, dus vanaf het ontwerp werken constructie-, installatie-, engineering- en kostendeskundigen mee met de architecten. Er werken twaalf medewerkers bij GroenVeste.

istock-944060494

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06 - 22 47 56 72 of mail via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Neem contact op!

In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen. Menu Netwerken laat zien op welke plekken je ideeën kan opdoen, testen en uitwerken.

© Koninklijke Bouwend Nederland