Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen pakt door in circulariteit

Welkom bij de bouw maakt het SLIM! In deze campagne laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo werkt aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen samen met Bouwhub midden Brabant en een sociale werkplaats om circulair hout te verwerken. De ambitie is om dit jaar nog twee materiaalstromen op te pakken en dan mogelijk uit te breiden met andere circulaire materialen. Dat smaakt naar meer, we zijn benieuwd!

Circulair bouwen is belangrijk om nu en in de toekomst voldoende betaalbare bouwmaterialen te houden, maar ook om de milieubelasting van de gebouwde omgeving te beperken. Nederland wil in 2050 grondstoffenneutraal zijn. Hierover staan bindende afspraken in het Grondstoffenakkoord.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen wil zeggen: ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke grondstoffen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Voor circulair bouwen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Maak gebruik van wat er al is: gebouwen, herbruikbare componenten en materialen afkomstig van sloopprojecten.
  • Zijn er geen herbruikbare materialen of componenten beschikbaar? Gebruik dan hernieuwbare, natuurlijke materialen.
  • Gebruik alleen nieuwe bouwmaterialen als het niet anders kan. Kies bouwmaterialen met zo min mogelijk impact en gebruik er zo weinig mogelijk van. Maak het ontwerp zo, dat de woning en alle componenten lang mee gaan.
  • Bouw de woning zo dat na de levensduur van een woning (of component) alle materialen en componenten geschikt zijn voor hergebruik of hoogwaardige recycling.

Meer over circulair bouwen lees je op de website van het Lente-akkoord.

Producten met kleine milieu-impact

De Nationale Milieudatabase bevat de milieukenmerken van bouwproducten. Nieuwe woningbouw heeft standaard een berekening van de Milieu Prestatie gebouwen nodig. Hiervoor zijn gevalideerde rekentools die gebruikmaken van de NMD. Deze gegevens helpen bij de keuze voor bouwproducten met de minste milieu-impact.

Lees hier meer over producten met een kleine milieu-impact in de Nationale Milieudatabase.

Registratie van materialen, producten en componenten

Het is vanuit circulariteit handig om vast te leggen wat er in een gebouw zit aan componenten, producten en materialen. Doordat je deze registratie opslaat wordt hergebruik en recycling aan het eind van de rit en tijdens verbouwingen een stuk overzichtelijker. Deze registratie bevat informatie over welke materialen zijn gebruikt en hoe die zijn verwerkt in een gebouw. Het is dus handig om dergelijke gegevens bij te houden.

Slimme bouwlogistiek

Met nieuwe concepten voor bouwlogistiek kun je flink besparen op kosten en tijd. Het leidt ook tot minder schadelijke uitstoot en minder hinder voor de omgeving. Het is bijvoorbeeld mogelijk het aantal binnenstedelijke ritten van en naar de bouwplaats met zo'n 50 tot 80 procent terug te brengen. TNO deed er verschillende onderzoeken naar.

Samenwerken met een sociale werkplaats

Een sociale werkplaats of beschutte werkplaats is een bedrijf dat werkplekken biedt aan mensen die geen werk vinden in een regulier bedrijf, zoals langdurig werklozen en mensen met een verstandelijke, lichamelijke, psychische of andere beperking. Het bleek lastig om als particulier (commercieel) initiatief een geschikte plek te vinden. Uiteindelijk is Bouwhub midden Brabant heel tevreden met de samenwerking met Prospects at work in Tilburg. Hier worden mensen met werk en leefstijladviezen begeleid om hun leven weer op orde te krijgen.

Tip voor andere ondernemers

Martijn Weijtmans: "Denk niet te groots. Begin klein en gebruik je boerenverstand".

Over aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen

De circa negentig medewerkers van aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen uit Hooge Mierde houden zich vooral bezig met projectmatige nieuwbouw zoals: woningbouw/CPO-projecten, Utiliteitsbouw, verbouwingen en transformaties. Dat doen ze deels in eigen ontwikkeling en deels voor opdrachtgevers. Van Gisbergen is ook een van de koplopers in de Coöperatie Bouwhub Midden Brabant. De andere bedrijven zijn: Van der Weegen Bouw, Van der Zanden Moergestel, De Hilver Bouwmaterialen, TTO Sloop & Infra en Heerkens van Bavel Bouw.

istock-944060494

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06 - 22 47 56 72 of mail via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Neem contact op!

In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen. Menu Netwerken laat zien op welke plekken je ideeën kan opdoen, testen en uitwerken.

© Koninklijke Bouwend Nederland